Argument liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lol22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 24 mar 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Argument liczby zespolonej

Post autor: lol22 »

Witam, mam małe pytanie dotyczące argumentu liczby zespolonej. W teorii z wykładów mam napisane, że argumentem liczby zespolonej \(\displaystyle{ z = 0}\) jest dowolna liczba rzeczywista. Chciałem się tylko dowiedzieć dlaczego tak jest. Czy to dlatego, że wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) jest dowolną liczbą (Co wynika już z samego dzielenia przez zero) ? Ten ułamek biorę oczywiście z faktu, ze argument spełnia dwa warunki:
1. \(\displaystyle{ \sin( \arg ) = \frac{y}{|z|}}\)
2. \(\displaystyle{ \cos( \arg ) = \frac{x}{|z|}}\)

Dziękuję za pomoc !
Ostatnio zmieniony 3 lut 2014, o 17:49 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet niewielkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex][/latex].
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Argument liczby zespolonej

Post autor: musialmi »

Powiedziałbym, że to dlatego, że w definicji geometrycznej argument to kąt pomiędzy dodatnią częścią osi x a półprostą zawierającą zaznaczoną w układzie współrzędnych liczbę \(\displaystyle{ z}\) (punkt). A skoro każda taka półprosta zawiera punkt \(\displaystyle{ (0; 0)}\) (bo ten punkt jest początkiem tej półprostej), to obojętnie o jaki kąt obrócimy tę półprostą - i tak zawsze będzie ten punkt zawierać. Zatem na pytanie "O jaki kąt trzeba obrócić tę półprostą, by zawierał się w niej punkt \(\displaystyle{ (0; 0)}\)?" odpowiedzią jest "O dowolny".
Ostatnio zmieniony 3 lut 2014, o 17:50 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet niewielkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex][/latex].
lol22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 24 mar 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Argument liczby zespolonej

Post autor: lol22 »

Od tej strony się nad tym nie zastanawiałem. Wielkie dzięki za podpowiedź !
ODPOWIEDZ