Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Lendross
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 lut 2014, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: Lendross »

\(\displaystyle{ (z + i) ^{4} = (-1 + i) ^{4}}\)

Mam problem z takim oto równankiem.
Wymyśliłam, że mozna by je napisać tak:

\(\displaystyle{ (z + i) = (-1 + i)}\)
\(\displaystyle{ z = -1}\)

i to by był pierwszy pierwiastek.
Czy mogę tak zrobić, czy może mylę zagadnienia?
Ostatnio zmieniony 1 lut 2014, o 18:57 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: rtuszyns »

Wykonaj potęgowania. Uzyskasz równanie, które trzeba rozwiązać w liczbach zespolonych.
ODPOWIEDZ