Hej
Mam problem z przykładem:
\(\displaystyle{ {z \in C : |z-5| = |z-1|}\)
Wiem że wynik to \(\displaystyle{ z=3+b}\) a \(\displaystyle{ z}\) można rozpisać na \(\displaystyle{ a+ib}\)
Próbowałem rozpisać \(\displaystyle{ z}\) na \(\displaystyle{ x+iy}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-5)^2+y^2}=\sqrt{(x-1)^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2-10x+25+y^2}=\sqrt{x^2-2x+1+y^2} /(...) ^2}\)
\(\displaystyle{ x^2-10x+25+y^2=x^2-2x+1+y^2}\)
\(\displaystyle{ -10x+2x+25-1=0}\)
\(\displaystyle{ -8x+24=0 / \cdot -\frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
Poprostu nigdzie nie mogę znaleźć sposobu jak to zrobić
Zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
Zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów
Masz błąd, ma być \(\displaystyle{ x=3}\). Liczysz jak maszyna, ale teraz czas na interpretację. \(\displaystyle{ x=3}\), ale ile wynosi \(\displaystyle{ y}\)? Ponieważ \(\displaystyle{ y}\) redukuje się, to znaczy że dane równanie jest prawdziwe dla \(\displaystyle{ y\in \mathbb{R}}\). Jaki z tego wniosek?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 lis 2013, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Wolbrom
- Podziękował: 1 raz
Zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów
Rzeczywiście błąd, chciałem sobie przyspieszyć i niepotrzebnie się zamotałem.
Jeżeli \(\displaystyle{ y \in R}\) to można zapisać wynik: \(\displaystyle{ z=3+b}\) gdzie \(\displaystyle{ 3}\) to \(\displaystyle{ Re:x}\) a \(\displaystyle{ b}\) to \(\displaystyle{ Re:y}\) oraz \(\displaystyle{ b \in R}\).
Jeżeli \(\displaystyle{ y \in R}\) to można zapisać wynik: \(\displaystyle{ z=3+b}\) gdzie \(\displaystyle{ 3}\) to \(\displaystyle{ Re:x}\) a \(\displaystyle{ b}\) to \(\displaystyle{ Re:y}\) oraz \(\displaystyle{ b \in R}\).
Ukryta treść:
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
Zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów
Jaką figurę w takim razie opisuje wyjściowe równanie na płaszczyźnie zespolonej?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 lis 2013, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Wolbrom
- Podziękował: 1 raz
Zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów
\(\displaystyle{ z=3+b}\) jest podobne do równania prostej kierunkowej.
\(\displaystyle{ x+yi=3+b}\)
\(\displaystyle{ x=3+b \wedge yi=0}\) brak części urojonej?
Podstawiam \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ 0=3+b}\)
\(\displaystyle{ b=-3}\)
I nie wiem co dalej...
Jest to prosta która przecina \(\displaystyle{ OX}\) w \(\displaystyle{ -3}\)i jest rosnąca \(\displaystyle{ x>0}\) i rośnie w tempie 1? \(\displaystyle{ x=1*x}\)
Nie wiem jak językiem fachowym ująć zmianę wartości y względem zmiany wartości x oraz to że jest stała i wynosi 1. Dla wzrostu x o 1 y rośnie o 1 i dla zmniejszenia wartości x o 1 y zmniejsza się o 1...
\(\displaystyle{ x+yi=3+b}\)
\(\displaystyle{ x=3+b \wedge yi=0}\) brak części urojonej?
Podstawiam \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ 0=3+b}\)
\(\displaystyle{ b=-3}\)
I nie wiem co dalej...
Jest to prosta która przecina \(\displaystyle{ OX}\) w \(\displaystyle{ -3}\)i jest rosnąca \(\displaystyle{ x>0}\) i rośnie w tempie 1? \(\displaystyle{ x=1*x}\)
Nie wiem jak językiem fachowym ująć zmianę wartości y względem zmiany wartości x oraz to że jest stała i wynosi 1. Dla wzrostu x o 1 y rośnie o 1 i dla zmniejszenia wartości x o 1 y zmniejsza się o 1...
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
Zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów
Nie zrozumiałem wiele z tego, co napisałeś powyżej. Równanie \(\displaystyle{ x=3}\) opisuje prostą prostopadłą do osi "Realis".