Problem z obliczeniem

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Loq14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 30 sty 2014, o 01:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Problem z obliczeniem

Post autor: Loq14 »

Witajcie, nie wiem co zrobić z takimi przykładem:

1) \(\displaystyle{ \frac{z-\overline z}{2i+\Im(z)}}\)

gdy \(\displaystyle{ z=i-1}\)




2) \(\displaystyle{ \frac {\left( 1+i \sqrt{3} \right)^{7} }{i}}\)
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Problem z obliczeniem

Post autor: rafalpw »

1. Podstawić za \(\displaystyle{ z}\) i \(\displaystyle{ \Im \left( z\right)}\)
2. Wzór de Moivre'a .
Loq14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 30 sty 2014, o 01:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Problem z obliczeniem

Post autor: Loq14 »

Czyli za z w liczniku \(\displaystyle{ i-1}\), za \(\displaystyle{ \overline z}\) podstawić \(\displaystyle{ i+1}\), a w mianowniku za \(\displaystyle{ \Im(z)}\) \(\displaystyle{ i-1}\) ?? Tak ma być?
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Problem z obliczeniem

Post autor: rafalpw »

Nie. Dla danej liczby \(\displaystyle{ z=a+ib}\) jak wygląda \(\displaystyle{ \overline z}\) i \(\displaystyle{ \Im (z)}\) ?
ODPOWIEDZ