Witam
Mam problem z następującym zadaniem z algebry i byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź jak się do niego zabrać:
\(\displaystyle{ \left| z\right| + \left| z-1\right| = 3}\)
Suma modułów liczb zespolonych
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Suma modułów liczb zespolonych
Niech \(\displaystyle{ z=a+ib}\). Więc \(\displaystyle{ |z|=\dots}\) oraz \(\displaystyle{ |z+1|=\dots}\). Potem podstawić i rozwiązać...
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Suma modułów liczb zespolonych
No tak, tylko że po podstawieniu otrzymuje 2 pierwiastki które jak podniosę do kwadratu to jeszcze bardziej utrudniam równanie:
\(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2} + y^{2} } + \sqrt{(x-1)^{2} + y^{2}} =3}\)
Zakładam że jest jakiś sposób żeby z tego wybrnąć do prostego układu równań albo żeby coś zauważyć.
\(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2} + y^{2} } + \sqrt{(x-1)^{2} + y^{2}} =3}\)
Zakładam że jest jakiś sposób żeby z tego wybrnąć do prostego układu równań albo żeby coś zauważyć.