Oto do czego doprowadziły mnie moje luźne rozważania:
\(\displaystyle{ \large (\sqrt{3}i-1)^{3} = -3\sqrt{3}i+9+3\sqrt{3}i-1 = 8 \\ 2^{3} = 8 \\ \sqrt{3}i -1 = 2 \\ \sqrt{3}i = 3 \\ \sqrt{-3} = 3}\)
Zadziwiające, nieprawdaż?
Gorzej, że trudno tu o jakiś oczywisty błąd...
Sofizmacik...
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Sofizmacik...
to jest tak oczywiste ze az razi. osemke pierwiastkujesz w sensie zespolonym a nie rzeczywistym. poza tym pierwiastkowanie w zespoonych nie jest roznowartosciowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Sofizmacik...
Ja tutaj nic nie pierwiastkuję! A wręcz przeciwnie! Pierwiastek sześcienny z 8 nigdy nie wyjdzie zespolony. A poza tym pierwiastkowanie w zespolonych jest różnowartościowe.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Sofizmacik...
Każda liczba zespolona ma dokładnie n pierwiastków n-tego stopnia....
\(\displaystyle{ \zeta_k=\sqrt[n]{|z|}\cdot (\cos(\frac{\alpha+2k\pi}{n})+i\cdot \sin(\frac{\alpha+2k\pi}{n}))}\), gdzie k=1,2,...,n-1, \(\displaystyle{ \alpha=arg z}\), pierwiastek n-tego stopnia z modułu z jest pierwiastkiem arytmetycznym. Teraz nam wierzysz?
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ \zeta_k=\sqrt[n]{|z|}\cdot (\cos(\frac{\alpha+2k\pi}{n})+i\cdot \sin(\frac{\alpha+2k\pi}{n}))}\), gdzie k=1,2,...,n-1, \(\displaystyle{ \alpha=arg z}\), pierwiastek n-tego stopnia z modułu z jest pierwiastkiem arytmetycznym. Teraz nam wierzysz?
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Ostatnio zmieniony 21 sty 2005, o 20:06 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 4 razy.
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Sofizmacik...
w ogole. a tu to co? :
\(\displaystyle{ \large (\sqrt{3}i-1)^{3} = 8 \\ \sqrt{3}i -1 = 2}\)
\(\displaystyle{ \large (\sqrt{3}i-1)^{3} = 8 \\ \sqrt{3}i -1 = 2}\)
co za brednie. pierwiastkowanie w zespolonych nie jest nawet funkcja, jak moze byc roznowartosciowe. radze zajrzec do jakiegokolwiek podrecznika do analizy zespolonej zanim zaczniesz takie farmazony rozpowszechniac.Pierwiastek sześcienny z 8 nigdy nie wyjdzie zespolony. A poza tym pierwiastkowanie w zespolonych jest różnowartościowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Sofizmacik...
Dobra, dobra. Jak mogę wam nie wierzyć? Przecież to nie może byc prawdą, czyż nie? Pierwiastek w ogóle nie jest funkcją, a co do tej różnowartościowości, to musiałem dokonać nadinterpretacji tego słowa. Stwierdziłem, że skoro pierwiastek sześcienny z liczby zespolonej daje trzy wyniki, to znaczy, że przyjmuje różne wartości, czyli jest różnowartościowy. Ot taki mój skrót myślowy. Chyba nie myślicie w to, że ja wierzę, iż pierwiastek z -3, to 3? Bez jaj...
PS I tak nie pierwiastkowałem . Korzystałem z przechodniości implikacji...
PS I tak nie pierwiastkowałem . Korzystałem z przechodniości implikacji...