Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
siemaelo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Równanie zespolone

Post autor: siemaelo10 »

Rozwiąż równania :

a) \(\displaystyle{ z^{2} = -24 + 10i}\)

b) \(\displaystyle{ z^{2} + (3 - i)z + 2 - 2i = 0}\)
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie zespolone

Post autor: dawid.barracuda »

Pierwsze: wyciągnij pierwiastek z prawej strony równania przekształcając \(\displaystyle{ -24+10i}\) do postaci trygonometrycznej a potem skorzystaj ze wzoru de Moivre'a;
Drugie: potraktuj to jak równanie kwadratowe. Policz deltę itd.
siemaelo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Równanie zespolone

Post autor: siemaelo10 »

Mógłbyś mi to po prostu rozpisać? Szczególnie pierwsze. Na przykładzie bym zobaczył i odrazu zrozumiał.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie zespolone

Post autor: dawid.barracuda »

Na forum panuje zwyczaj, że gotowców się nie daje. Ja też o gotowca nigdy nie proszę. Zacznij od sprowadzenia liczby po prawej stronie równania do postaci trygonometrycznej, czyli: \(\displaystyle{ |z|(\cos \alpha + i \sin \alpha)}\), gdzie \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{a}{|z|}}\) oraz \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{b}{|z|}}\)
ODPOWIEDZ