Równanie zespolone.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie zespolone.

Post autor: dawid.barracuda »

Witam. Mam takie zadanie: Równanie \(\displaystyle{ z^4=-16 \pi ^4}\):
A: ma cztery równe pierwiastki \(\displaystyle{ z_1=z_2=z_3=z_4}\)
B: ma cztery różne pierwiastki \(\displaystyle{ z_1, z_2, z_3, z_4}\)
C: nie ma rozwiązań
D: ma co najmniej jeden urojony pierwiastek

No i waham się co do odpowiedzi. Na pewno odpada pierwsze. B jest prawdziwe jeśli mamy na myśli pierwiastki zespolone, ale nie ma tego zastrzeżonego w odpowiedzi. C jest prawdziwe jeśli myślimy o liczbach rzeczywistych. D też jest prawdziwe. Wybrałbym B lub D. Co tutaj powinienem zaznaczyć? Proszę uprzejmie o odpowiedź i pozdrawiam.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Równanie zespolone.

Post autor: bartek118 »

Ale to równanie nie ma urojonych pierwiastków. Ma cztery różne zespolone.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie zespolone.

Post autor: dawid.barracuda »

Aa, pomyliłem się. Urojony czyli taki, który nie ma części rzeczywistej, czy tak?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Równanie zespolone.

Post autor: bartek118 »

Zgadza się.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie zespolone.

Post autor: dawid.barracuda »

Czyli odpowiedź B. Dziękuję uprzejmie i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ