Ujemny argument liczby.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Ujemny argument liczby.

Post autor: dawid.barracuda »

Witam. Mam takie zadanie: Jeśli liczba zespolona \(\displaystyle{ z = 10e^{i\pi}}\) spełnia równanie \(\displaystyle{ z=a^7}\) to największym ujemnym argumentem liczby \(\displaystyle{ a}\) jest liczba: ...
Liczba \(\displaystyle{ z}\) wygląda tak: \(\displaystyle{ 10\left( \cos \pi + i \sin \pi\right)}\), a skoro spełnia równanie takie jak w poleceniu to liczba \(\displaystyle{ a}\) ma argument \(\displaystyle{ \frac{\pi + 2k\pi}{7}}\).
Problem w tym, że nie rozumiem dokładnie polecenia. Jak ujemny argument? Ujemny kąt mam znaleźć? Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
KingaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 sty 2014, o 09:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Metropolia Silesia
Podziękował: 1 raz

Ujemny argument liczby.

Post autor: KingaM »

Mnie się wydaje, że czegoś w treści brakuje, bo:

\(\displaystyle{ 10\left( \cos \pi + i \sin \pi\right)=-10}\)

stąd

\(\displaystyle{ a^7=-10}\)

\(\displaystyle{ a= \sqrt[7]{-10} \approx -1,389495}\)

Ale to chyba za proste i nie o to chodzi.

-------------------------------------------------


[url=http://telebimy.at]Baza telebimów[/url]
ODPOWIEDZ