Oblicz wartość wyrażenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kamis47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 15 lis 2012, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chojnice
Podziękował: 3 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Kamis47 »

Witam czy mój wynik jest dobry ?

\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3} -i\right) =2 \cdot \left( \frac{ \sqrt{3} }{2}+i \cdot - \frac{1}{2} \right)=2 \cdot \left( \cos 210+i \cdot \sin210\right) \\ \left( \sqrt{3} -i\right) ^{4} = 16\left( \cos 120+i \sin 120 \right) =16\left( - \frac{1}{2}+i \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)=\left( -8+8 \sqrt{3}i \right)}\)

W funkcjach chodzi mi o wartości w stopniach, ale nie umiem zapisać tego znaku...
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: cosinus90 »

Zła wartość kąta, wobec czego dalej nie sprawdzam.
Kamis47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 15 lis 2012, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chojnice
Podziękował: 3 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Kamis47 »

\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3} -i\right) =2 \cdot \left( \frac{ \sqrt{3} }{2}+i \cdot - \frac{1}{2} \right)=2 \cdot \left( \cos 330+i \cdot \sin330\right) \\ \left( \sqrt{3} -i\right) ^{4} = 16\left( \cos 60+i \sin 60 \right) =16\left( \frac{1}{2}+i \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)=\left( 8+8 \sqrt{3}i \right)}\)

Wiedziałem, że to było zbyt proste mam nadzieje, że teraz jest ok.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: cosinus90 »

Teraz pierwsze dobrze, ale w drugim źle redukujesz kąt.
Kamis47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 15 lis 2012, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chojnice
Podziękował: 3 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Kamis47 »

Dobra już widzę gdzie chyba dziś już za późno na takie rzeczy...
ODPOWIEDZ