Równanie kwadratowe.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie kwadratowe.

Post autor: dawid.barracuda »

Witam. Mam takie zadanie: Równanie \(\displaystyle{ az^2+bz+c = 0}\) o rzeczywistych współczynnikach \(\displaystyle{ a \neq 0, b \neq 0, c \neq 0}\) i wyróżniku: \(\displaystyle{ \Delta = b^2-4ac = -1}\) ma pierwiastki \(\displaystyle{ z_1, z_2}\):
A: rzeczywiste \(\displaystyle{ z_1, z_2 \in R}\)
B: sprzężone \(\displaystyle{ z_1 = \bar{z_2}}\)
C: równe \(\displaystyle{ z_1=z_2}\)
D: przeciwnych znaków \(\displaystyle{ z_1 = -z_2}\)
Ja wybrałem odpowiedz B patrząc i pamiętając kilka przykładów. Czy ta odpowiedź się zgadza? Proszę o odpowiedz i pozdrawiam.
miodzio1988

Równanie kwadratowe.

Post autor: miodzio1988 »

B zgadza się
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie kwadratowe.

Post autor: dawid.barracuda »

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ