Oblicz wartość wyrażenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
travisspears0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 19 paź 2012, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 2 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: travisspears0 »

Dostałem to proste polecenie do poniższego działania... Z tego co tam pamiętam to wyznacza się chyba część Re i Im wyrażenia ale nie mam pomysłu jak to poprzekształcać. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc

\(\displaystyle{ \frac{1}{2i} \left( e^{ix} - e^{-ix} \right)}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: yorgin »

Skorzystaj ze wzoru Eulera:

\(\displaystyle{ e^{ix}=\cos x+i\sin x}\).
travisspears0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 19 paź 2012, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 2 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: travisspears0 »

Fajnie, dzięki za podpowiedź. Wciąż jednak nie wiem jak to rozpisać. Jakby komuś chciało się, byłoby super
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Mariusz M »

Na pierwszy rzut ora widać że jest to sinus
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: yorgin »

travisspears0, zadanie polega na podstawieniu wzoru i rozpisaniu. To jest aż za proste.
ODPOWIEDZ