Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Avanast
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 5 lut 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór.

Post autor: Avanast »

Tak jak w temacie, proszę o pomoc z tym zadaniem.
Wiem, że moduł można rozdzielić na licznik i mianownik, \(\displaystyle{ z}\) jest oczywiście liczbą zespoloną.

\(\displaystyle{ \left| \ \frac{8i - 6}{z - 2i} \right| \ge 5}\)

Istnieje jeszcze jeden warunek, z argumentem. Problem mam jednak jedynie z tym.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2014, o 09:26 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami [latex], [/latex] należy umieszczać wszystkie wyrażenia matematyczne.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór.

Post autor: lukasz1804 »

Warto, jak myślę, zapisać moduł ilorazu jako iloraz modułów. Stąd, przy oczywistym założeniu \(\displaystyle{ z\ne 2i}\), otrzymamy łatwo \(\displaystyle{ 0<|z-2i|\le\frac{|8i-6|}{5}}\).
ODPOWIEDZ