Równania - pierwiastkowanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
abrk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 sty 2011, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa | Polska
Podziękował: 2 razy

Równania - pierwiastkowanie

Post autor: abrk »

Witam serdecznie

Proszę o pomoc w rozwiązaniu trzech równań.

1) \(\displaystyle{ (a+b\sqrt{2})^2=33+20\sqrt{2}}\)

2) \(\displaystyle{ (a+b\sqrt{2})^2=41-24\sqrt{2}}\)

3) \(\displaystyle{ \sqrt{11-6\sqrt{2}}}\) co można przyjąć jako \(\displaystyle{ 11-6\sqrt{2}=(a+b\sqrt{2})^2}\)


Bardzo dziękuję za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równania - pierwiastkowanie

Post autor: piasek101 »

1 ; 2) podnieś to do kwadratu. 3) Tu można obstawiać \(\displaystyle{ a = 1; b=-3}\) [edit] Zacznij wrzucać zadania do opdpowiedniego działu.
abrk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 sty 2011, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa | Polska
Podziękował: 2 razy

Równania - pierwiastkowanie

Post autor: abrk »

piasek101 pisze:1 ; 2) podnieś to do kwadratu. 3) Tu można obstawiać \(\displaystyle{ a = 1; b=-3}\) [edit] Zacznij wrzucać zadania do opdpowiedniego działu.
Dzięki za odpowiedź.

Cały mój problem polaga na tym, że nie mogę rozwiązać układu równań

\(\displaystyle{ a^2+b^2=c}\)
\(\displaystyle{ a \cdot b=d}\)

Gdyby mógł Pan przebrnąć mi przez ten etap, do dalej sobie bez problemu poradzę...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równania - pierwiastkowanie

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ ab=10}\) oraz \(\displaystyle{ a^2+2b^2=33}\) próbuj
ODPOWIEDZ