Witam serdecznie.
Mam problem z dwoma zadaniami. Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
1. Podaj wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{3+2 \sqrt{2} }{3-2 \sqrt{2} }}}\), w formie \(\displaystyle{ a + b \sqrt{2}}\).
2. Jeśli \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3} } - \frac{1}{ \sqrt{2} } = p}\), znajdź \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) w formie (lub jako wyrażenie, nie jestem pewny tłumaczenia) \(\displaystyle{ p}\).
W pierwszym mam problem z kalkulacjami, bo wychodzi mi \(\displaystyle{ 3+2\sqrt{2}+\sqrt{12 \sqrt{2}}}\), a powinno wyjść po prostu \(\displaystyle{ 3+2\sqrt{2}}\)
Do drugiego nawet nie wiem jak się zabrać.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Zadania - pierwiastkowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zadania - pierwiastkowanie
1) zlikwiduj niewymierność na początek.
2) Stronami do kwadratu (pamiętając o ujemności stron).
2) Stronami do kwadratu (pamiętając o ujemności stron).
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, o 20:36 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 4 razy
Zadania - pierwiastkowanie
1) \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{3+2 \sqrt{2} }{3-2 \sqrt{2} }} = \sqrt{\frac{3+2 \sqrt{2} }{3-2 \sqrt{2} } * \frac{3+2 \sqrt{2} }{3+2 \sqrt{2} }} =\sqrt{\frac{3+2 \sqrt{2}^{2} }{1 }}= \sqrt{(3+2 \sqrt{2})^{2}}=3+2\sqrt{2}}\)
2) wspolny mianownik:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3} } - \frac{1}{ \sqrt{2} } = \frac{\sqrt{2}}{ \sqrt{6} } - \frac{\sqrt{3}}{ \sqrt{6} }=\frac{\sqrt{2}-\sqrt{3}}{ \sqrt{6} }}\) dalej ciężko mi cokolwiek z tym zrobić bo nie znam treści zadania.
2) wspolny mianownik:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3} } - \frac{1}{ \sqrt{2} } = \frac{\sqrt{2}}{ \sqrt{6} } - \frac{\sqrt{3}}{ \sqrt{6} }=\frac{\sqrt{2}-\sqrt{3}}{ \sqrt{6} }}\) dalej ciężko mi cokolwiek z tym zrobić bo nie znam treści zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 15:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa | Polska
- Podziękował: 2 razy
Zadania - pierwiastkowanie
Przede wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.
1. Rzeczywiście nie zauważyłem kwadratu i przez to nie mogłem się doliczyć.
2. Problem polega na tym, że to jest cała treść zadania.
If \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{3}} - \frac{1}{ \sqrt{2} } = p}\), find \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) in terms of \(\displaystyle{ p}\).
Jeśli \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{3}} - \frac{1}{ \sqrt{2} } = p}\), znajdź \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) wyrażony w postaci \(\displaystyle{ p}\)
Rozwiązanie powinno wyjść \(\displaystyle{ \sqrt{6} = \frac{12}{5-6p}}\)
1. Rzeczywiście nie zauważyłem kwadratu i przez to nie mogłem się doliczyć.
2. Problem polega na tym, że to jest cała treść zadania.
If \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{3}} - \frac{1}{ \sqrt{2} } = p}\), find \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) in terms of \(\displaystyle{ p}\).
Jeśli \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{3}} - \frac{1}{ \sqrt{2} } = p}\), znajdź \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) wyrażony w postaci \(\displaystyle{ p}\)
Rozwiązanie powinno wyjść \(\displaystyle{ \sqrt{6} = \frac{12}{5-6p}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zadania - pierwiastkowanie
Pisałem jak to zrobić. A rozwiązanie mam \(\displaystyle{ \sqrt{6} = \frac{12}{5-6p^2}}\)abrk pisze:Rozwiązanie powinno wyjść \(\displaystyle{ \sqrt{6} = \frac{12}{5-6p}}\)