\(\displaystyle{ z ^{2} + 2z + \frac{1}{4} - i = 0}\)
Probowalam juz na kazdy mozliwy sposob i nie chce mi wyjsc.
Jezeli ktos potrafi to rozwiazac to bardzo prosze o pomoc i pokazanie po kolei jak to zrobic
oblicz rownanie
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
oblicz rownanie
\(\displaystyle{ \Delta=\ldots}\)
\(\displaystyle{ z_1=\ldots}\)
\(\displaystyle{ z_2=\ldots}\)
Tak samo, jak zwykłe równania kwadratowe.
\(\displaystyle{ z_1=\ldots}\)
\(\displaystyle{ z_2=\ldots}\)
Tak samo, jak zwykłe równania kwadratowe.
- Airiss
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rabka
- Podziękował: 5 razy
oblicz rownanie
no wlasnie tak robie i mi za nic nie chce wyjsc, daltego napisalam zeby mi ktos pokazal jak to zrobic
- Airiss
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rabka
- Podziękował: 5 razy
oblicz rownanie
chodzi mi przede wszystkim o tą pierwsza delte
\(\displaystyle{ \Delta = 4-1 + 4i = 3+4i\\
\\
x + iy= \sqrt{3+ 4i}\\
\\
\left(x +\right y) ^{2}= 3+ 4i\\
\\
x ^{2} + 2xiy - y ^{2}= 3+4i\\
\\
x ^{2} - y ^{2}= 3 \\
\\
2xy= 4\\
\\
x ^{2} + y ^{2}= \sqrt{9 + 16}}\)
hahaha chybo wyszlo piszac obliczenia nie mogalm tego momentu przejsc bo zle liczylam wczesniej
\(\displaystyle{ \Delta = 4-1 + 4i = 3+4i\\
\\
x + iy= \sqrt{3+ 4i}\\
\\
\left(x +\right y) ^{2}= 3+ 4i\\
\\
x ^{2} + 2xiy - y ^{2}= 3+4i\\
\\
x ^{2} - y ^{2}= 3 \\
\\
2xy= 4\\
\\
x ^{2} + y ^{2}= \sqrt{9 + 16}}\)
hahaha chybo wyszlo piszac obliczenia nie mogalm tego momentu przejsc bo zle liczylam wczesniej
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, o 15:42 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
oblicz rownanie
Ano wszystko się zgadza, ostatecznie wychodzi
\(\displaystyle{ x+iy=2+i \vee x+iy=-2-i}\),
więc stąd wyliczenie \(\displaystyle{ z_1}\) oraz \(\displaystyle{ z_2}\) jest już oczywiste.
\(\displaystyle{ x+iy=2+i \vee x+iy=-2-i}\),
więc stąd wyliczenie \(\displaystyle{ z_1}\) oraz \(\displaystyle{ z_2}\) jest już oczywiste.
- Airiss
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rabka
- Podziękował: 5 razy
oblicz rownanie
dzieki wielkie
wczesniej gdzies mi ucieklal 1 w delcie chyba za szybko chcialam policzyc
wczesniej gdzies mi ucieklal 1 w delcie chyba za szybko chcialam policzyc