Wzór de Moivre'a - przykład

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kapustkau
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 sty 2014, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Wzór de Moivre'a - przykład

Post autor: kapustkau »

Podać wzór de Moivre'a i następnie obliczyć wartość wyrażenia

\(\displaystyle{ \left( \frac{1+ \sqrt{3}i }{1-i} \right) ^{18}}\)
Ostatnio zmieniony 18 sty 2014, o 20:54 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu. Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Wzór de Moivre'a - przykład

Post autor: miodzio1988 »

wzor mamy Ci tez podac? patrz na wiki
kapustkau
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 sty 2014, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Wzór de Moivre'a - przykład

Post autor: kapustkau »

chodzi mi o wynik tamto to jest tresc zadania wydaje mi sie ze wynik wyszedl mi dobry \(\displaystyle{ \frac{512}{i}}\) ale chce sie upewnic
miodzio1988

Wzór de Moivre'a - przykład

Post autor: miodzio1988 »

Wolfram zatem i sie dowiesz
ODPOWIEDZ