funkcja zespolona liczby rzeczywistej.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 7 lut 2011, o 20:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
funkcja zespolona liczby rzeczywistej.
Witam rozwiązuję zadanie gdzie mam policzyć całkę z funkcji zespolonej liczby rzeczywistej. doszłam do takiego momentu:\(\displaystyle{ \int_{ \pi }^{2 \pi }| e^{jt}| \cdot e ^{jt} dt}\). wiem, że każda liczba dodatnia podniesiona do dowolnej potęgi da nam liczbę dodatnią, więc mogę opuścić w tym momencie tę wartość bezwzględną? Wówczas moja całka będzie wyglądała tak? :\(\displaystyle{ \int_{\pi}^{2\pi}e ^{2jt} dt}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
funkcja zespolona liczby rzeczywistej.
Ano poszła w las: \(\displaystyle{ e^{jt}}\) wcale nie jest liczbą dodatnią.
Wsk: przedstaw \(\displaystyle{ e^{jt}}\) w postaci trygonometrycznej.
Wsk: przedstaw \(\displaystyle{ e^{jt}}\) w postaci trygonometrycznej.