Równanie z modułem

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
SnakeM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 sty 2014, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Równanie z modułem

Post autor: SnakeM »

Witam! Mam takie bardzo banalne pytanko. Mam takie o to równanie liczb zespolonych:

\(\displaystyle{ |z-1| + z^* = 3}\)

jak to rozwiązać? Jakby to było samo \(\displaystyle{ z}\) to bezproblemowo, za \(\displaystyle{ |z|}\) podstawiam \(\displaystyle{ \sqrt{(x)^2+(y)^2}}\) i jedę z koksem. Ale jest ta felerna -1nka.

Jak to rozwiązać? Odpowiedź do tego zadania to \(\displaystyle{ z=2}\)

\(\displaystyle{ z^*}\) - sprzężenie
Ostatnio zmieniony 12 sty 2014, o 15:19 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie z modułem

Post autor: cosinus90 »

Zauważ, że \(\displaystyle{ |z-1| = \sqrt{(x-1)^2 + y^2}}\).
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Równanie z modułem

Post autor: Kaf »

Można jeszcze inaczej. Przenieśmy moduł na prawo:
\(\displaystyle{ \overline{z}=3-|z-1|}\)
Po prawej mamy liczbę rzeczywistą, więc i \(\displaystyle{ z}\) musi być liczbą rzeczywistą. Teraz zwykłe równanie z wartością bezwzględną w liczbach rzeczywistych wystarczy rozwiązać.
ODPOWIEDZ