Wykazać tożsamość

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ad0803
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 30 lis 2013, o 23:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Wykazać tożsamość

Post autor: ad0803 »

Witam.
W jaki sposób wykazać tożsamość: \(\displaystyle{ e^{ \pi zi} - e ^{- \pi zi} = (e ^{-y} - e ^{y}) \cos \pi x+ i (e ^{-y} +e ^{y} )\sin \pi x}\) jeżeli \(\displaystyle{ z=x+iy}\)
Ostatnio zmieniony 6 sty 2014, o 16:18 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Wykazać tożsamość

Post autor: Ponewor »

No to jaki problem jest z tym? Od razu wstawiasz co masz za \(\displaystyle{ z}\), a potem zwykłe \(\displaystyle{ a^{b+c}=a^{b}\cdot a^{c}}\).
ad0803
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 30 lis 2013, o 23:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Wykazać tożsamość

Post autor: ad0803 »

Wychodzę z lewej strony i podstawiam \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i korzystam ze wzoru Eulera i wychodzi mi prawa strona, tylko zamiast \(\displaystyle{ y}\) w wykładniku potęgi mam \(\displaystyle{ \pi y}\). Co robię źle?
ODPOWIEDZ