Przedstaw w postaci kartezjańskiej liczbę zespoloną.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
DareMo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 17 lis 2013, o 13:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Przedstaw w postaci kartezjańskiej liczbę zespoloną.

Post autor: DareMo »

Witam ma pytanie w sprawie następującego zadania:
\(\displaystyle{ \left( 1+ \sqrt{3} \cdot i \right) ^{2003}}\)
Uzyskuję:
\(\displaystyle{ 2 ^{2003} \cdot \left( \cos\left( 2003 \cdot \frac{ \pi }{3} \right) +i \cdot \sin\left( 2003 \cdot \frac{ \pi }{3} \right) \right)}\)
I moje pytanie dotyczy tego co mam zrobić z liczą 2003 pamiętam że trzeba zastosować parzystość wielokrotności liczby \(\displaystyle{ \pi}\) , lecz nie jestem do końca pewna jak.

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
niebieska_biedronka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 397
Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 19 razy

Przedstaw w postaci kartezjańskiej liczbę zespoloną.

Post autor: niebieska_biedronka »

\(\displaystyle{ 2003 \cdot \frac{ \pi }{3} = 666 \pi +\frac{ 5 \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \cos \left( 666 \pi +\frac{ 5 \pi }{3} \right) =\cos \left( \frac{ 5 \pi }{3} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2014, o 17:45 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Awatar użytkownika
DareMo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 17 lis 2013, o 13:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Przedstaw w postaci kartezjańskiej liczbę zespoloną.

Post autor: DareMo »

Aha rozumiem. Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ