pierwiastki liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Jeanne04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: Jeanne04 »

Treść zadania: \(\displaystyle{ \sqrt{8+6i}}\)

Z góry dziękuję za pomoc
szw1710

pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: szw1710 »

Niech \(\displaystyle{ \sqrt{8+6i}=x+yi}\). Podnieś do kwadratu i porównaj części rzeczywiste i urojone.
Jeanne04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: Jeanne04 »

Tak robiłam, tylko później mam problem żeby wyjść z układu równań...
Simon86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 39 razy

pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: Simon86 »

Z obliczeniem takiego układu masz problem?

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2} - y^{2} = 8 \\2xy=6\end{cases}}\)
Jeanne04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: Jeanne04 »

Tak. Prosiłabym o naprowadzenie od czego zacząć
miodzio1988

pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

Z drugiego równania wyznacz np \(\displaystyle{ x}\)
Awatar użytkownika
Marge92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 14 lis 2009, o 10:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: war-maz
Podziękował: 49 razy

pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: Marge92 »

Simon86 pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2} - y^{2} = 8 \\2xy=6\end{cases}}\)
Gdy wyliczysz \(\displaystyle{ x}\), tak jak powiedział miodzio1988, podstaw do pierwszego równania. Jak wymnożysz całość przez \(\displaystyle{ y^{2}}\), to wyjdzie ci równanie z czwartą potęgą. Za \(\displaystyle{ y^{2}}\) podstaw np. t i zamień to na równanie kwadratowe, które już policzysz z delty.
\(\displaystyle{ \delta=b^{2}-4ac}\)
Następnie wróć do podstawienia \(\displaystyle{ y^{2}=t}\) i gotowe.
ODPOWIEDZ