zbiór pierwiastków liczby sprzężonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Askero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 gru 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 3 razy

zbiór pierwiastków liczby sprzężonej

Post autor: Askero »

Witam mam problem z jednym zadaniem z liczb zespolonych
Wykazać, że jeśli \(\displaystyle{ \sqrt[n]{z} = \left\{z_1,\ldots,z_n\right\}}\), to \(\displaystyle{ \sqrt[n]{\overline{z}} = \left\{\overline{z_1},\ldots,\overline{z_n}\right\}}\).
Ostatnio zmieniony 19 gru 2013, o 10:46 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

zbiór pierwiastków liczby sprzężonej

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ z=re^{\text i\theta}}\)

Wyznacz sprzężenie tej liczby.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

zbiór pierwiastków liczby sprzężonej

Post autor: »

Jeśli \(\displaystyle{ w}\) jest jednym z pierwiastków \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z \(\displaystyle{ n}\), to znaczy, że:
\(\displaystyle{ w^n=z}\)
a stąd:
\(\displaystyle{ \overline{w^n} = \overline{z}}\)
czyli
\(\displaystyle{ (\overline{w})^n = \overline{z}}\)
a to oznacza, że \(\displaystyle{ \overline{w}}\) jest jednym z pierwiastków \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z \(\displaystyle{ \overline{z}}\).

Q.
ODPOWIEDZ