Witam serdecznie, pytanie mam dość proste jednak w swojej prostocie niezwykle skomplikowane. Otóż mam wykonać takie zadanie:
"Oblicz pierwiastki i wykonaj poglądowy rysunek na płaszczyźnie dla \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-4 -3i}}\). Dalsza część zadania nie jest istotna. Obliczam sobie moduł który jest jakby promieniem wynosi on 5 i tu dochodzimy do sedna, powstaje układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \phi= \frac{-4}{5} \\ \sin \phi= \frac{-3}{5} \end{cases} \\}\)
I jak na podstawie tego mam określić wartość kąta? Wiem że tablice a co jeśli moja kochana pani profesor nie życzy sobie tablic i każe liczyć z głowy? Jest na to jakaś szybka i sprawna metoda?
Kąt FI liczby zespolonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
Kąt FI liczby zespolonej.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2013, o 14:46 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Kąt FI liczby zespolonej.
Nie wyznaczysz tych kątów w sposób dokładny. W tym zadaniu należy posłużyć się metodą algebraiczną, tj. zapisać
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-4 -3i} = x+yi}\)
\(\displaystyle{ -4-3i = (x+yi)^3}\)
Teraz trzeba podnieść do potęgi po prawej stronie równania i przyrównać do siebie współczynniki rzeczywiste i urojone stojące po obu stronach. Dostaniesz układ równań z trzema rozwiązaniami - to będą te szukane pierwiastki.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-4 -3i} = x+yi}\)
\(\displaystyle{ -4-3i = (x+yi)^3}\)
Teraz trzeba podnieść do potęgi po prawej stronie równania i przyrównać do siebie współczynniki rzeczywiste i urojone stojące po obu stronach. Dostaniesz układ równań z trzema rozwiązaniami - to będą te szukane pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
Kąt FI liczby zespolonej.
Dobra to wiem ale nie o to pytałem Jak nie będę miał kąta to nie policze wymaganą metodą ani nie wykonam rysunku. To może jakiś pomysł co wstukać w kalkulator aby wartość otrzymać? Gdy wynik sinusa wstukuję jako sin[wartość] otrzymuję jakieś pierdoły, arcussinus też nie daje wymaganej wartości kąta. Nie wiem co jest grane.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
Kąt FI liczby zespolonej.
Juz sobie poradziłem. Tą wartość którą kazałes mi wstukac + tyle stopni ile ćwiartek układu współrzędnym Im/Re przekroczyliśmy.