Witam,
mam problem przy wyznaczeniu funkcji holomorficznej. Kiedy otrzymałem już funkcję postaci
\(\displaystyle{ f(x,y)= \frac{y}{x^2+y^2}+i \left( \frac{x}{x^2+y^2}+C \right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ C}\) jest dowolną liczbą rzeczywistą,
nie potrafię jej "naciągnąć na postać \(\displaystyle{ f(z)=...}\).
Oczywiście mógłbym napisać:
\(\displaystyle{ f(z)= \frac{i \cdot \overline{z}}{| z |^2 }+iC}\)
Jednak pamiętam, że jest to błędy zapis ( ponoć nie może być modułów i sprzężeń).
Jeszcze pytanie odnośnie tego jak interpretować stałą? Najpierw jest liczbą rzeczywistą( wychodzi z równań C-R), a potem \(\displaystyle{ Ci}\) mam traktować jako dowolną liczbę zespoloną?
Funkcja holomorficzna
- Mihalenko
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 25 gru 2008, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Funkcja holomorficzna
Rzeczywiście! Czyli otrzymuję:
\(\displaystyle{ f(z)=i \cdot z+Ci}\)
To jest już dopuszczalne? Mógłbym prosić o wyjaśnienie reguł jak te funkcje przedstawiać? No i co z tą stałą ?
\(\displaystyle{ f(z)=i \cdot z+Ci}\)
To jest już dopuszczalne? Mógłbym prosić o wyjaśnienie reguł jak te funkcje przedstawiać? No i co z tą stałą ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Funkcja holomorficzna
Z tej postaci widać, że jest to funkcja wielomianowa, więc holomorficzna. Nie wiem, o co chodzi z dopuszczalnością.Mihalenko pisze: To jest już dopuszczalne?
Nie wiem, jakie zagadnienie rozwiązywałeś i skąd się ta stała wzięła. Jedno jest pewne — jeśli \(\displaystyle{ C}\) jest dowolną liczbą rzeczywistą, to \(\displaystyle{ Ci}\) nie jest całkiem dowolną liczbą zespoloną.Mihalenko pisze:No i co z tą stałą ?
- Mihalenko
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 25 gru 2008, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Funkcja holomorficzna
Treścią zadania było znalezienie funkcji holomorficznej \(\displaystyle{ f(x,y)=u+iv}\) przy podanym warunku:norwimaj pisze: Nie wiem, jakie zagadnienie rozwiązywałeś i skąd się ta stała wzięła. Jedno jest pewne — jeśli \(\displaystyle{ C}\) jest dowolną liczbą rzeczywistą, to \(\displaystyle{ Ci}\) nie jest całkiem dowolną liczbą zespoloną.
\(\displaystyle{ u= \frac{y}{x^2+y^2}}\)
Otrzymałem \(\displaystyle{ v= \frac{x}{x^2+y^2}+C}\), gdzie C jest dowolną liczbą rzeczywistą.
Kiedy "naciągam" otrzymany wynik na postać wielomianową zostaje mi \(\displaystyle{ Ci}\), tak to po prostu zostawić?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Funkcja holomorficzna
Zgadza się. Dla dowolnej funkcji \(\displaystyle{ f = u + \mathrm i v}\) zachodzi równoważność:
\(\displaystyle{ u = \frac{y}{x^2+y^2}}\) oraz \(\displaystyle{ f}\) jest holomorficzna \(\displaystyle{ \iff}\) istnieje takie \(\displaystyle{ C \in \RR,}\) że \(\displaystyle{ f(z) = \frac{\mathrm i}{z} + \mathrm i C.}\)
\(\displaystyle{ u = \frac{y}{x^2+y^2}}\) oraz \(\displaystyle{ f}\) jest holomorficzna \(\displaystyle{ \iff}\) istnieje takie \(\displaystyle{ C \in \RR,}\) że \(\displaystyle{ f(z) = \frac{\mathrm i}{z} + \mathrm i C.}\)