Mam problem z takim równaniem:
\(\displaystyle{ z^{2} = \overline{z}}\)
rozpisałem to do formy
\(\displaystyle{ x^{2} + 2xyi - y^{2} = x - yi}\)
i co teraz? w odpowiedziach wychodzi coś dziwnego bo \(\displaystyle{ z_1=0, z_2=1}\) i nie wyraźnie odbite jest ale wygląda jak \(\displaystyle{ z_3=\frac{1}{2} \pm i \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
równanie dwóch liczb zepsolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
równanie dwóch liczb zepsolonych
Ostatnio zmieniony 11 gru 2013, o 17:18 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych. Indeks dolny _{} . Sprzężenie uzyskujemy nadkreśleniem \overline{}.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych. Indeks dolny _{} . Sprzężenie uzyskujemy nadkreśleniem \overline{}.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
równanie dwóch liczb zepsolonych
Porównaj części rzeczywiste oraz urojone obu stron po rozpisaniu równania.. Rozważ przypadki gdy \(\displaystyle{ y=0}\) oraz \(\displaystyle{ y\neq 0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
równanie dwóch liczb zepsolonych
no wiem , tak robiłem i dochodziłem do
\(\displaystyle{ x^{2} -y^{2} = x}\)
\(\displaystyle{ 2xy=y}\)
no i mogę też do tego dopisać, ale nie wiem czy coś to da:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}= \sqrt{x^{2}+y^{2}}}\)
i nie bardzo rozumiem z rozważeniem tych przypadków gdzie dokładnie to przyrównać.
\(\displaystyle{ x^{2} -y^{2} = x}\)
\(\displaystyle{ 2xy=y}\)
no i mogę też do tego dopisać, ale nie wiem czy coś to da:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}= \sqrt{x^{2}+y^{2}}}\)
i nie bardzo rozumiem z rozważeniem tych przypadków gdzie dokładnie to przyrównać.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
równanie dwóch liczb zepsolonych
Tutaj:Sidu pisze: i nie bardzo rozumiem z rozważeniem tych przypadków gdzie dokładnie to przyrównać.
Obecnie zadanie sprowadzone jest do rozwiązania układu równań. To już nie jest poziom matematyki wyższej, tylko szkoły średniej.Sidu pisze: \(\displaystyle{ 2xy=y}\)