Określić krotność zera \(\displaystyle{ z_0=0}\) funkcji:
a) \(\displaystyle{ \cos^4z-1}\)
b) \(\displaystyle{ \cos z^4-1}\)
c) \(\displaystyle{ \sin^2z^5 \tan^3z^3}\)
d) \(\displaystyle{ (e^{z^3}-1-z^3)\sin^2z^7}\)
Proszę o sprawdzenie moich wyników:
a) 1
b) 4
c) 19
d) 14
Krotność zera funkcji holomorficznych
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- Drzewo18
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 3 razy
Krotność zera funkcji holomorficznych
b) Widzę błąd, teraz jest dobrze?
\(\displaystyle{ f=\cos z^4-1}\)
\(\displaystyle{ f'=-\sin z^4\cdot 4z^3}\)
\(\displaystyle{ -\sin z^4}\) ma krotność 4
\(\displaystyle{ 4z^3}\) ma krotność 3
\(\displaystyle{ f'}\) ma krotność \(\displaystyle{ 4+3=7}\) więc f ma krotność 8
\(\displaystyle{ f=\cos z^4-1}\)
\(\displaystyle{ f'=-\sin z^4\cdot 4z^3}\)
\(\displaystyle{ -\sin z^4}\) ma krotność 4
\(\displaystyle{ 4z^3}\) ma krotność 3
\(\displaystyle{ f'}\) ma krotność \(\displaystyle{ 4+3=7}\) więc f ma krotność 8
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Krotność zera funkcji holomorficznych
Polecam twierdzenie. Pierwiastek jest \(\displaystyle{ n-}\)-krotny, jeśli jest pierwiastkiem wielomianu i \(\displaystyle{ (n-1)}\) jego kolejnych pochodnych,ale ostatniej,już nie...
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- qwe771
- Użytkownik
- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
Krotność zera funkcji holomorficznych
a w b jak rozwiniesz to w szereg masz przecież \(\displaystyle{ 1 - \frac{z^8}{2} + ... - 1 = - \frac{z^8}{2} + ...}\), więc pierwszym wyrazem o niezerowej pochodnej jest ósmy wyraz, więc zero jest ośmiokrotne, idealne na kolosa, bo jeśli znasz rozwinięcia funkcji sinus cosinus e itp, to robisz takie zadanka w sekunde