Wyznacz część rzeczywistą, urojoną oraz moduł liczby zespolonej z
\(\displaystyle{ z= 3i - \frac{2-i}{1+2i}}\)
\(\displaystyle{ z= 5i \frac{1+i}{4+3i} +2}\)
\(\displaystyle{ z= (3+i) \frac{2+3i}{1-i} +5-i}\)
Wyznaczanie części rzeczywistej, urojonej, modułu
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 lis 2013, o 22:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bba
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczanie części rzeczywistej, urojonej, modułu
Ostatnio zmieniony 9 gru 2013, o 16:51 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Wyznaczanie części rzeczywistej, urojonej, modułu
W czym masz problem? Należy doprowadzić do postaci typu \(\displaystyle{ z=a+ib}\). Wtedy \(\displaystyle{ \Re z=a}\) oraz \(\displaystyle{ \Im z=b}\).