równania z liczbami zespolonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
anetaaneta1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 654
Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 316 razy
Pomógł: 1 raz

równania z liczbami zespolonymi

Post autor: anetaaneta1 »

Rozwiąż równanie

\(\displaystyle{ \left( z+ \frac{1}{z} \right) ^{3} =-i}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równania z liczbami zespolonymi

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ z+\frac{1}{z}=\sqrt[3]{-i}}\)
anetaaneta1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 654
Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 316 razy
Pomógł: 1 raz

równania z liczbami zespolonymi

Post autor: anetaaneta1 »

właśnie tak zaczęłam liczyć i obliczyłam \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-i}= \left\{ i, - \frac{ \sqrt{3} }{2}- \frac{1}{2}i, \frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{1}{2}i \right\}}\)
i teraz każdą z tych liczb porównuje do \(\displaystyle{ z+\frac{1}{z}}\)

tylko jak obliczyć jak porównam np. do \(\displaystyle{ i}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równania z liczbami zespolonymi

Post autor: yorgin »

Szkolne równanie kwadratowe.

\(\displaystyle{ z+\frac{1}{z}=i\qquad | \cdot z\\
z^2+1=zi}\)
ODPOWIEDZ