\(\displaystyle{ \frac{z^{2012}}{z^{2013}+1}}\)
mam to zrobić przy skorzystaniu tego wzoru na pochodną mianownika, ale kompletnie nie widzę, w jaki sensowy sposób sobie poradzić z rozpisaniem mianownika
rozkład na ułamki proste
rozkład na ułamki proste
No... mianownik to wielomian postaci: \(\displaystyle{ P(z) = z^{2013} + 1}\). Zatem pierwiastkami tego wielomianu będą pierwiastki zespolone z \(\displaystyle{ -1}\), prawda? A dokładnie rzecz biorąc wszystkie takie pierwiastki stopnia 2013. Umiesz je zapisać?
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
rozkład na ułamki proste
\(\displaystyle{ z_k=\left| z\right|^ {\frac{1}{2013}} \left( \cos \frac{\pi +2k \pi}{2013}+j \sin \frac{\pi +2k \pi}{2013} \right)}\)
no a ile wynosi \(\displaystyle{ (z^{2013})'}\)?
no a ile wynosi \(\displaystyle{ (z^{2013})'}\)?