zbieżność szeregu zespolonego

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kalik

zbieżność szeregu zespolonego

Post autor: kalik »

Zbadać zbieżność szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty }\frac{n^{2}(i^{n}+7)}{(n^{2}+ni^{n})^{2}}}\)

Zastosowałem kryterium porównawcze szacując z góry przez \(\displaystyle{ \frac{n^{2}}{n^{2}(n^{2}+2ni^{n}+i^{2n})}\rightarrow 0}\)
zgadza się?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

zbieżność szeregu zespolonego

Post autor: a4karo »

Nie. Liczb zespolonych nie potrafimy porównywać. Spróbuj oszacować moduły wyrazów szeregu
ODPOWIEDZ