zamień na postać trygonometrzyczną
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 mar 2011, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 1 raz
zamień na postać trygonometrzyczną
Witam, próbowałem już na wszelkie możliwe i znane mi sposoby ale nic nie wychodzi. Mam zapisać liczbę zespoloną \(\displaystyle{ 1+i \cdot \sqrt{2}}\) w postaci trygonometrycznej. Moduł wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i później sinus kąta \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{3} }}\) a cosinus \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{ \sqrt{3} }}\) i nie mam odpowiedniego kąta.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2013, o 20:59 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
zamień na postać trygonometrzyczną
Sprawdź przybliżoną wartość kąta w tablicach lub (jeśli musi być to dokładna wartość) wykorzystaj funkcje cyklometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 mar 2011, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 1 raz
zamień na postać trygonometrzyczną
czyli będzie arcsinus \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{6} }}\) czy inaczej ? coś pomoże ktoś więcej ?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
zamień na postać trygonometrzyczną
Nie wiem skąd ta liczba szczerze mówiąc. Ogólnie to w pierwszym poście zamieniłeś chyba miejscami wartości sinusa i cosinusa.
Tutaj nic więcej się nie da pomóc ponad to, co napisałem.
Tutaj nic więcej się nie da pomóc ponad to, co napisałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 mar 2011, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 1 raz
zamień na postać trygonometrzyczną
no tak zamieniłem wartości sinusa i cosinusa. teraz to widzę, dobra wezmę przybliżone i będzie