ciąg zespolony

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kalik

ciąg zespolony

Post autor: kalik »

Zbadać zbieżność ciągu:
\(\displaystyle{ z_{n}=e^{\frac{n\pi i}{3}}+\left \left( \frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2} \right \right) ^{n}}\)

\(\displaystyle{ z_{n}=2 \left( \cos \frac{n\pi }{3}+i\sin \frac{n\pi }{3} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2013, o 23:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

ciąg zespolony

Post autor: yorgin »

W obu przypadkach zapisz wszystkie liczby w postaci wykładniczej, następnie wypisz po prostu kilka pierwszych wyrazów aż zauważysz pewną regułę.
kalik

ciąg zespolony

Post autor: kalik »

tzn. \(\displaystyle{ z_{n}=2 \left( \cos \frac{n\pi }{3}+i\sin \frac{n\pi }{3} \right)}\) jest postacią, do której przekształciłem wyjściowy ciąg, nie da się z tej postaci nic wywnioskować?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2013, o 23:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

ciąg zespolony

Post autor: yorgin »

Da się. Wylicz kilka początkowych wyrazów tego ciągu.

Albo - co daje okresowość funkcji trygonometrycznych?
kalik

ciąg zespolony

Post autor: kalik »

to, że od pewnego momentu wyrazy tego ciągu będą się powtarzać
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

ciąg zespolony

Post autor: yorgin »

Ale nie będą się powtarzać jeden po drugim, lecz cyklicznie. A czy taki ciąg może mieć granicę?
kalik

ciąg zespolony

Post autor: kalik »

nie może, rozumiem, że należy wybrać stosowny podciąg, tak?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

ciąg zespolony

Post autor: yorgin »

W zasadzie możesz wybrać dwa różne podciągi zbieżne do różnych granic. To wystarczy.
ODPOWIEDZ