równanie - liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

równanie - liczby zespolone

Post autor: kalwi »

\(\displaystyle{ z^3=8 j \sqrt{2}\left( \sqrt{3}-j \right)}\)

wolfram pokazuje strasznie brzydki wynik, a to zadanie jest z zestawu zadań przygotowanego przez wykładowcę, więc pewnie trzeba jakimś sposobem zrobić (postać trygonometryczna?) niestety nic mi nie wychodzi
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

równanie - liczby zespolone

Post autor: Chromosom »

Najpierw wymnóż nawias w odpowiedni sposób. Włącz pod nawias samą jednostkę urojoną.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równanie - liczby zespolone

Post autor: yorgin »

Jeżeli nie widać, jak zrobić to z postaci trygonometrycznej, to można wziąć postać wykładniczą zastosowaną do każdego z czynników \(\displaystyle{ 8\sqrt{2}j}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{3}-j}\).
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

równanie - liczby zespolone

Post autor: kalwi »

udało się zrobić z postaci trygonometrycznej, cała trudność polegała na wyłączeniu \(\displaystyle{ 16 \sqrt{2}}\) przed nawias. wyszło nawet jak w wolframie, aż jestem zdziwiony, że taki przykład dostaliśmy
ODPOWIEDZ