Równanie kwadratowe liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
crispus7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 sty 2008, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz

Równanie kwadratowe liczby zespolonej

Post autor: crispus7 »

Witam. Miałem dzisiaj na kolokwium równanie. Niestety licząc na kilka sposobów wychodziły mi kosmiczne wartości. Nie wiem, czy miały takie wyjść, czy popełniam gdzieś błąd w obliczeniach.

\(\displaystyle{ -2i z^2 - (3+i) z - 1 + 2i = 0}\)

Liczę z tego deltę:

\(\displaystyle{ \Delta = [-(3+i)]^2 - 4 \cdot (-2i) \cdot (-1 + 2i) = 9 + 6i - 1 + 8i \cdot (-1 + 2i) = 8 + 6i - 8i - 16 = -8 - 2i}\)

Następnie próbowałem wyznaczyć \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}}\) i tu się zaczęły schody , ponieważ wychodzi mi:

\(\displaystyle{ \sqrt{-8 - 2i} = x + iy}\)
\(\displaystyle{ -8 - 2i = (x + iy)^2}\)
\(\displaystyle{ -8 - 2i = x^2 - y^2 + 2xyi}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2 - y^2 = -8\\xy = -1\end{cases}}\)

I próbując to dalej rozwiązać poprzez podstawienie \(\displaystyle{ y = -\frac{1}{x}}\) do pierwszego równania wychodziły mi kosmiczne liczby.

Czy ktoś mógłby prześwietlić moje aktualne rozwiązanie i co dalej z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony 5 gru 2013, o 20:37 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie kwadratowe liczby zespolonej

Post autor: cosinus90 »

No niestety nic pięknego nie wyjdzie.
ODPOWIEDZ