Przedstaw w postaci trygonometryczne liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
KisielPoObiedzie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 19 lis 2013, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 127.0.0.1
Podziękował: 16 razy

Przedstaw w postaci trygonometryczne liczby zespolone

Post autor: KisielPoObiedzie »

Witam,

Mam problem z takim przykładem:
\(\displaystyle{ 2-2\sqrt{3}i}\)

Robię tak:
\(\displaystyle{ 2-2\sqrt{3}i = 4 \left( \cos\frac{2}{4} + i\sin\frac{2\sqrt{3}}{4} \right) = 4 \left( \cos\frac{1}{2} + i\sin\frac{\sqrt{3}}{2} \right) = 4 \left( \cos\frac{\pi}{3} + i\sin\frac{\pi}{3} \right)}\)

No i sprawdzając wychodzi mi \(\displaystyle{ 2+2\sqrt{3}i}\). Gdzie zgubiłem tego minusa?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Przedstaw w postaci trygonometryczne liczby zespolone

Post autor: Premislav »

W pierwszym przejściu. A to, co napisałeś, jest w ogóle niepoprawne (choć domyślam się, że to przez nieuwagę), po pierwszym i drugim znaku równości powinno być bez cosinusów i sinusów.
KisielPoObiedzie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 19 lis 2013, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 127.0.0.1
Podziękował: 16 razy

Przedstaw w postaci trygonometryczne liczby zespolone

Post autor: KisielPoObiedzie »

Premislav pisze:W pierwszym przejściu. A to, co napisałeś, jest w ogóle niepoprawne (choć domyślam się, że to przez nieuwagę), po pierwszym i drugim znaku równości powinno być bez cosinusów i sinusów.
No racja:) Dziękuję bardzo.
ODPOWIEDZ