Bardzo proszę o pomoc.
Za pomocą postaci trygonometrycznej liczby zespolonej
wyprowadzić wzór na:
a) \(\displaystyle{ \cos (a+b)}\)
b) \(\displaystyle{ \sin (a+b)}\)
Pozdrawiam!
Wyprowadzić wzór używając postaci trygonometrycznej
Wyprowadzić wzór używając postaci trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 1 gru 2013, o 19:26 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Wyprowadzić wzór używając postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ z=\cos a+i\sin a}\), \(\displaystyle{ w=\cos b+i\sin b}\). Wymnóż \(\displaystyle{ zw}\), a także podaj interpretację geometryczną tego iloczynu.
Wyprowadzić wzór używając postaci trygonometrycznej
Otrzymałem coś takiego:
\(\displaystyle{ i \times sin\left( a+b\right) - cos\left( a+b\right)}\)
Ale nie jestem pewien co z tym dalej zrobić...
\(\displaystyle{ i \times sin\left( a+b\right) - cos\left( a+b\right)}\)
Ale nie jestem pewien co z tym dalej zrobić...