Witam serdecznie
Mam problem z obliczeniem(w sumie to nie wiem jak za to się w ogóle zabrać) takiego przykładu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{(8+4i)} + \frac{1}{(8-4i)} + \frac{1}{6}}\)
to należy pierw klasycznie sprowadzić do wspólnego mianownika, czy każdy czynnik z osobno liczyć za pomocą sprzężenia?
Dzielenie liczb zespolonych
- qwe771
- Użytkownik
- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
Dzielenie liczb zespolonych
sprowadź do wspólnego mianownika, zauważ, że w mianownikach masz liczbe i jej sprzężenie a iloczyn liczby i jej sprzężenia to moduł liczby do kwadratu
- qwe771
- Użytkownik
- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
Dzielenie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \frac{1}{(8+4i)} + \frac{1}{(8-4i)} + \frac{1}{6}}\)
niech \(\displaystyle{ 8+4i = z}\) wtedy \(\displaystyle{ 8-4i = \bar{z}}\) jej sprzężenie
\(\displaystyle{ \frac{1}{z} + \frac{1}{ \bar{z} } + \frac{1}{6}}\)
biore do wspólnego mianownika korzystając z tego, że \(\displaystyle{ z \cdot \bar{z} = \left| z \right| ^{2}}\)
gdzie moduł liczby zespolonej \(\displaystyle{ a+bi}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{a ^{2} + b ^{2} }}\)
mam \(\displaystyle{ \frac{ \bar{z} + z}{\left| z \right| ^{2} } + \frac{1}{6}}\)
poradzisz sobie dalej ?
niech \(\displaystyle{ 8+4i = z}\) wtedy \(\displaystyle{ 8-4i = \bar{z}}\) jej sprzężenie
\(\displaystyle{ \frac{1}{z} + \frac{1}{ \bar{z} } + \frac{1}{6}}\)
biore do wspólnego mianownika korzystając z tego, że \(\displaystyle{ z \cdot \bar{z} = \left| z \right| ^{2}}\)
gdzie moduł liczby zespolonej \(\displaystyle{ a+bi}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{a ^{2} + b ^{2} }}\)
mam \(\displaystyle{ \frac{ \bar{z} + z}{\left| z \right| ^{2} } + \frac{1}{6}}\)
poradzisz sobie dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 15 maja 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Police
- Podziękował: 8 razy
Dzielenie liczb zespolonych
a co jeżeli mam coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{127e ^{-120j} }{8-4j} + \frac{127e ^{-240j} }{6}}\)
mam zamienić postać wykładniczą na kartezjańską lub trygonometryczna ?
\(\displaystyle{ \frac{127e ^{-120j} }{8-4j} + \frac{127e ^{-240j} }{6}}\)
mam zamienić postać wykładniczą na kartezjańską lub trygonometryczna ?
- qwe771
- Użytkownik
- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
Dzielenie liczb zespolonych
tego na pewno nie zapiszesz w formie trygonometrycznej, jeśli nie chcesz spędzić całej nocy obliczając argumenty.
Ja proponowałbym wyciągnąć \(\displaystyle{ 127e^{-120j}}\) przed nawias (czyli w pierwszym składniku zostaje \(\displaystyle{ 1}\) w liczniku w drugim składniku zostaje \(\displaystyle{ 127e^{-120j}}\) a reszte w nawiasie wymnożyć przez siebie po prostu. Ale jeśli chcesz to przestawić w formie \(\displaystyle{ a+bi}\) albo całość w wykładniczej lub trygonometrycznej to na to nie licz, chyba, że masz czas zamieniać wszystko na argumenty
Ja proponowałbym wyciągnąć \(\displaystyle{ 127e^{-120j}}\) przed nawias (czyli w pierwszym składniku zostaje \(\displaystyle{ 1}\) w liczniku w drugim składniku zostaje \(\displaystyle{ 127e^{-120j}}\) a reszte w nawiasie wymnożyć przez siebie po prostu. Ale jeśli chcesz to przestawić w formie \(\displaystyle{ a+bi}\) albo całość w wykładniczej lub trygonometrycznej to na to nie licz, chyba, że masz czas zamieniać wszystko na argumenty
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 15 maja 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Police
- Podziękował: 8 razy
Dzielenie liczb zespolonych
już próbowałem argumenty wcześniej liczyć i sobie odpuściłem Dzięki wielkie za pomoc .