Zbadać zbieżność szeregu o wyrazach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
unideal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: chełmża

Zbadać zbieżność szeregu o wyrazach zespolonych

Post autor: unideal »

Cześć,
nie wiem, czy dobrze wybrałam dział do zadania tego pytania. Przykład dotyczy zbieżności takiego szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{\cos{in}}{2^n}}\).
Jak to ugryźć? Trzeba przedstawić funkcję cosinus jako kombinację funkcji wykładniczych? Wydaje mi się, że rozwiązanie jest dużo prostsze.
Jest to przykład ze zbioru zadań Jolanty Długosz. Wg odpowiedzi szereg ten jest rozbieżny.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zbadać zbieżność szeregu o wyrazach zespolonych

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ \cos in =\cosh n}\) oraz dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\) mamy \(\displaystyle{ \cosh n>2^n}\), więc szereg nie spełnia warunku koniecznego.
unideal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: chełmża

Zbadać zbieżność szeregu o wyrazach zespolonych

Post autor: unideal »

Ok, nie uczyliśmy się o funkcji \(\displaystyle{ \cosh}\), stąd wnioskuję, że obowiązuje mnie przykład tego typu na sprawdzianie. Dziękuję.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zbadać zbieżność szeregu o wyrazach zespolonych

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ \cosh x:=\frac{e^x+e^{-x}}{2}}\), więc tak na prawdę całe rozumowanie można przenieść na funkcje wykładnicze. Ja sam podając szacowanie \(\displaystyle{ \cosh n>2^n}\) korzystam z postaci wykładniczej.
ODPOWIEDZ