Korzystając ze wzoru de Moivre`a udowodnij tożsamość:
\(\displaystyle{ \cos 5x = 16\cos ^{5}x - 20\cos ^3x + 5\cos x}\)
Nie robiłem takich przykładów na liczbach zespolonych, mógłbym prosić o jakąś podpowiedź?
Udowodnij tożsamość.
Udowodnij tożsamość.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2013, o 13:01 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Udowodnij tożsamość.
Przekształć wyrażenie \(\displaystyle{ (\cos x + i \sin x)^5}\) na dwa sposoby: raz używając wzoru de Moivre'a, a raz zwykłego wzoru dwumianowego Newtona. Następnie porównaj części rzeczywiste obu wyrażeń.
Q.
Q.