suma i różnica kwadratów liczb zespolonych + moduł

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pppqqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2013, o 19:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

suma i różnica kwadratów liczb zespolonych + moduł

Post autor: pppqqq »

Wiem, że \(\displaystyle{ \left| z + w\right| ^{2} = \left| z\right| ^{2} + \left| w\right| ^{2} + 2Re\left( z _{s} w\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ z _{s}}\) - sprzężone

jednak coś mnie zaćmiło i nie potrafię rozwiązać

\(\displaystyle{ \left| \left| z\right| - 1 \right| ^{2} < \left| z + 1\right|^{2}}\)

bardzo prosiłabym o rozpisanie, do momentu, gdzie już sobie sama porównam
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, o 19:06 przez pppqqq, łącznie zmieniany 2 razy.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

suma i różnica kwadratów liczb zespolonych + moduł

Post autor: norwimaj »

pppqqq pisze: bardzo prosiłabym o rozpisanie, do momentu, gdzie już sobie sama porównam
\(\displaystyle{ \left| | z| - |1| \right| < \left| z + 1\right|}\)
Czy to już ten moment?
pppqqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2013, o 19:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

suma i różnica kwadratów liczb zespolonych + moduł

Post autor: pppqqq »

nie, bo głupia kwadratów nie dopisałam
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

suma i różnica kwadratów liczb zespolonych + moduł

Post autor: norwimaj »

W takim razie pierwszym przekształceniem może być wytarcie kwadratów. Albo możesz je zostawić, jeśli są Ci do czegoś przydatne, na przykład do zastosowania wzoru, który na początku napisałaś. Ja rozwiązuję bez tego wzoru, za pomocą nierówności trójkąta.
pppqqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2013, o 19:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

suma i różnica kwadratów liczb zespolonych + moduł

Post autor: pppqqq »

w odp mam \(\displaystyle{ -\left| z\right| < Rez}\) nadal nie widzę jak do tego dojść :<
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

suma i różnica kwadratów liczb zespolonych + moduł

Post autor: norwimaj »

pppqqq pisze:w odp mam \(\displaystyle{ -\left| z\right| < Rez}\)
Dla żadnej liczby zespolonej \(\displaystyle{ z}\) ta nierówność nie jest spełniona. Chyba miało być \(\displaystyle{ -\left| z\right| > Rez}\). Ale skoro odpowiedź ma być w takiej formie, to czemu jako odpowiedzi nie można po prostu podać: \(\displaystyle{ \left| \left| z\right| - 1 \right| ^{2} < \left| z + 1\right|^{2}}\) ?

Nierówność jest spełniona przez wszystkie liczby zespolone, z wyjątkiem zera i liczb na ujemnej półosi rzeczywistej.
ODPOWIEDZ