\(\displaystyle{ \Im(z^3)\geq 0}\)
Doszedłem już do tego, że
\(\displaystyle{ z = 0}\) lub \(\displaystyle{ \sin 3\varphi \geq 0}\) i nie mam zielonego pojęcia, jak ruszyć dalej.
Byłbym wdzięczny za dokładne objaśnienie jak to rozwiązać. Z góry dzięki
Narysuj zbiór liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 11 razy
Narysuj zbiór liczb zespolonych
Ja zrobiłbym to przez podstawienie \(\displaystyle{ z=x+yi}\), po spotęgowaniu, uproszczeniu i wzięciu tylko części rzeczywistej otrzymasz \(\displaystyle{ x^3-3xy^2 \ge 0}\) - wystarczy rozwiązać nierówność.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Narysuj zbiór liczb zespolonych
Warunek z argumentem powinien wyglądać tak: (ponieważ argument musi wpadać do przedziały \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\)
\(\displaystyle{ 0\le3\varphi\le\pi\vee 2\pi\le3\varphi\le\3\pi\vee 4\pi\le3\varphi\le\5pi}\)
\(\displaystyle{ 0\le\varphi\le\frac{\pi}{3}\vee \frac{2\pi}{3}\le\varphi\le\pi\vee \frac{4\pi}{3}\le\varphi\le\frac{5\pi}{3}}\)
A wygląda to tak
\(\displaystyle{ 0\le3\varphi\le\pi\vee 2\pi\le3\varphi\le\3\pi\vee 4\pi\le3\varphi\le\5pi}\)
\(\displaystyle{ 0\le\varphi\le\frac{\pi}{3}\vee \frac{2\pi}{3}\le\varphi\le\pi\vee \frac{4\pi}{3}\le\varphi\le\frac{5\pi}{3}}\)
A wygląda to tak