W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ZaKooN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 24 razy

W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania

Post autor: ZaKooN »

e) \(\displaystyle{ z^6=(1-i)^{12}}\)

Jak się za to zabrać?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania

Post autor: Gouranga »

prawą stronę do 12 potęgi a potem z tego co wyjdzie pierwiastki 6-tego stopnia
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania

Post autor: Lorek »

Można też skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ z^n=w^n \iff z=\sqrt[n]{1}w}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równania

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ z=\sqrt[6]{(1-i)^{12}}=\sqrt[6]{((1-i)^2)^6}=e_6^k (1-i)^2}\), gdzie \(\displaystyle{ e^k_6:=e^{\frac{2\pi k i}{6}}}\) dla \(\displaystyle{ k=0, \ldots 5}\).
ODPOWIEDZ