Przedstawić w postaci sumy sin i cos (eulera)

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
toxwow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 lis 2013, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Przedstawić w postaci sumy sin i cos (eulera)

Post autor: toxwow »

Witam mam problem z zadniem.

Stosując wzory Eulera przestawić w postaci sumy sinusow i cos wieloktrotnosci katą :

a) \(\displaystyle{ \sin^{5}x}\)
b) \(\displaystyle{ \sin^{4}x + \cos^{5}x}\)

a) zaczącząłem robic i po podstawieniu otrzymałem:

\(\displaystyle{ \frac{1}{2i^{5}} (e^{ix} - e^{-ix})^{5}}\)

Ale co dalej ? Jak to zrobic najprosciej ?

Z gory dziekuje za odp.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Przedstawić w postaci sumy sin i cos (eulera)

Post autor: Lorek »

Nie widzę nic prostszego niż rozpisanie tej potęgi, a po rozpisaniu łatwo to uprościć.
ODPOWIEDZ