Rozłóż wielomian na rzeczywiste czynniki nierozkładalne
Rozłóż wielomian na rzeczywiste czynniki nierozkładalne
Witam
Polecenie jak w temacie, a przykład to:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{5}-4x^{3}+4x-12}\)
Z góry dziękuję za rozwiązanie
Polecenie jak w temacie, a przykład to:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{5}-4x^{3}+4x-12}\)
Z góry dziękuję za rozwiązanie
- qwe771
- Użytkownik
- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
Rozłóż wielomian na rzeczywiste czynniki nierozkładalne
ale ten wielomian nie ma wymiernych pierwiastków, ma jeden niewymierny
- qwe771
- Użytkownik
- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
Rozłóż wielomian na rzeczywiste czynniki nierozkładalne
no nie da się tego zapisać, w postaci 2 nawiasów, o ile nie znajdziesz tego pierwiastka, a ja nie mam pomysłu jak to zrobić inaczej niż metodami numerycznymi
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Rozłóż wielomian na rzeczywiste czynniki nierozkładalne
Jeżeli zadowoli cię samo rozwiązanie to WolframAlpha służy pomocą.
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=solve%3A+x^5-4x^3%2B4x-12%3D0
Rozłóż wielomian na rzeczywiste czynniki nierozkładalne
Zadanie do pojawiło się na kolokwium z algebry na I roku PWr więc chyba jakoś da sie to ruszyć?
- qwe771
- Użytkownik
- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
Rozłóż wielomian na rzeczywiste czynniki nierozkładalne
jeżeli jest dobrze przepisane, ja widzę tylko metody numeryczne, ale algebra to nie jest moja najmocniejsza strona .
Zobacz, że z Tw o pierw wymiernych nie idzie, pozostałe 4 rozwiązania są zespolone, dziwnej postaci
Zobacz, że z Tw o pierw wymiernych nie idzie, pozostałe 4 rozwiązania są zespolone, dziwnej postaci