oblicz (l. zespolone). wyjaśnienie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
SlimShady
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 lis 2013, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

oblicz (l. zespolone). wyjaśnienie

Post autor: SlimShady »

tak jak w temacie, proszę o pomoc i wyjaśnienie \(\displaystyle{ z^{4} +16=0}\)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2013, o 17:24 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Jonarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 paź 2013, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 11 razy

oblicz (l. zespolone). wyjaśnienie

Post autor: Jonarz »

Po przeniesieniu na drugą stronę liczby 16 otrzymasz: \(\displaystyle{ z= \sqrt[4]{-16}}\). Ten pierwiastek obliczysz ze wzoru:
\(\displaystyle{ z_{k}=\sqrt[n]{|w|} \left( \cos{ \frac{\varphi+2k\pi}{n}}+i \sin{ \frac{\varphi+2k\pi}{n}} \right)}\)
\(\displaystyle{ k=0,1,\cdots,n-1,\qquad \varphi=\arg w}\)
Gdzie \(\displaystyle{ w=-16}\), a \(\displaystyle{ n=4}\).
Powinieneś otrzymać cztery wyniki (\(\displaystyle{ z_{0},z_{1},z_{2},z_{3}}\)).
SlimShady
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 lis 2013, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

oblicz (l. zespolone). wyjaśnienie

Post autor: SlimShady »

żeby obliczyć \(\displaystyle{ \varphi}\) potrzebuje \(\displaystyle{ \left| z\right|}\) jak go obliczyć z pierwiastka?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2013, o 17:25 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1595
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

oblicz (l. zespolone). wyjaśnienie

Post autor: Gouranga »

nie z pierwiastka, z \(\displaystyle{ -16}\) licz moduł i kąt
Jonarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 paź 2013, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 11 razy

oblicz (l. zespolone). wyjaśnienie

Post autor: Jonarz »

W tym wypadku oznaczenie będzie inne, takie jak podałem w poprzednim poście - liczysz moduł \(\displaystyle{ w}\), czyli moduł tego, co jest pod pierwiastkiem (\(\displaystyle{ \left| w\right|= \sqrt{(-16)^2+0^2}}\)).
SlimShady
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 lis 2013, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

oblicz (l. zespolone). wyjaśnienie

Post autor: SlimShady »

aha, wielkie dzięki
ODPOWIEDZ