Równania , macierze w liczbach zespolonych
Równania , macierze w liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ z^{3} + 2i z^{2} + z + 12i = -iz^{2} - 3z}\)
doszedłem w tym przykładzie do postaci:
\(\displaystyle{ (z + 3i)(z^{2} + 4)}\)
może ktoś dalej powiedzieć co zrobić ?
i następny przykład macierze..
Wyznacz wszystkie wartości z spełniające warunek:
\(\displaystyle{ \left| \begin{array}{cccc} 0& 0 & 0 & z \\ 0 & z & 1 & 1\\ 0 & 0 & z & i \\ i & 2 & 0 & 1\end{array}\right| =8, z\in \CC}\)
* Tytuł miał nieco inaczej brzmieć..
doszedłem w tym przykładzie do postaci:
\(\displaystyle{ (z + 3i)(z^{2} + 4)}\)
może ktoś dalej powiedzieć co zrobić ?
i następny przykład macierze..
Wyznacz wszystkie wartości z spełniające warunek:
\(\displaystyle{ \left| \begin{array}{cccc} 0& 0 & 0 & z \\ 0 & z & 1 & 1\\ 0 & 0 & z & i \\ i & 2 & 0 & 1\end{array}\right| =8, z\in \CC}\)
* Tytuł miał nieco inaczej brzmieć..
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 11:13 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równania , macierze w liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ (z + 3i)(z^{2} + 4) =0}\)
\(\displaystyle{ z + 3i=0 \vee z^{2} + 4 =0}\)
\(\displaystyle{ z =- 3i \vee z^{2} =-4}\)
\(\displaystyle{ z =- i3 \vee z =i2\vee z =-i2}\)
Wyznacznik:
\(\displaystyle{ -iz ^{3}=8}\)
\(\displaystyle{ z ^{3}=i8}\)
\(\displaystyle{ z = \sqrt[3]{i8}}\)
Tu będziesz miał trzy rozwiązania. Umiesz pieriastkować liczbę zespoloną?
\(\displaystyle{ z =- i2 \vee z = \sqrt{3} +i\vee z =- \sqrt{3} +i}\)
\(\displaystyle{ z + 3i=0 \vee z^{2} + 4 =0}\)
\(\displaystyle{ z =- 3i \vee z^{2} =-4}\)
\(\displaystyle{ z =- i3 \vee z =i2\vee z =-i2}\)
Wyznacznik:
\(\displaystyle{ -iz ^{3}=8}\)
\(\displaystyle{ z ^{3}=i8}\)
\(\displaystyle{ z = \sqrt[3]{i8}}\)
Tu będziesz miał trzy rozwiązania. Umiesz pieriastkować liczbę zespoloną?
\(\displaystyle{ z =- i2 \vee z = \sqrt{3} +i\vee z =- \sqrt{3} +i}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 11:14 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Równania , macierze w liczbach zespolonych
Czy podając wyznacznik nie popełniłeś błędu przenosząc to i ?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równania , macierze w liczbach zespolonych
Wyznacznik liczyłem tak:
\(\displaystyle{ \left| \begin{array}{cccc} 0& 0 & 0 & z \\ 0 & z & 1 & 1\\ 0 & 0 & z & i \\ i & 2 & 0 & 1\end{array}\right| =i \cdot \left( -1\right) ^{4+1} \left| \begin{array}{ccc} 0 & 0 & z \\ z & 1 & 1\\ 0 & z & i \end{array}\right| =-i \cdot z \cdot \left( -1\right) ^{1+3} \left| \begin{array}{cc} z & 1 \\ 0 & z \end{array}\right| =}\)
\(\displaystyle{ =-i \cdot z \cdot \left( z \cdot z-1 \cdot 0\right) =-iz ^{3}}\)
W równaniu:
\(\displaystyle{ -iz ^{3}=8}\)
obie strony mnożyłem przez i
\(\displaystyle{ -iz ^{3} \cdot i=8 \cdot i}\)
\(\displaystyle{ -i ^{2} z ^{3}=8 \cdot i}\)
\(\displaystyle{ -\left( -1\right) z ^{3}=8 \cdot i}\)
\(\displaystyle{ z ^{3}=i8}\)
\(\displaystyle{ \left| \begin{array}{cccc} 0& 0 & 0 & z \\ 0 & z & 1 & 1\\ 0 & 0 & z & i \\ i & 2 & 0 & 1\end{array}\right| =i \cdot \left( -1\right) ^{4+1} \left| \begin{array}{ccc} 0 & 0 & z \\ z & 1 & 1\\ 0 & z & i \end{array}\right| =-i \cdot z \cdot \left( -1\right) ^{1+3} \left| \begin{array}{cc} z & 1 \\ 0 & z \end{array}\right| =}\)
\(\displaystyle{ =-i \cdot z \cdot \left( z \cdot z-1 \cdot 0\right) =-iz ^{3}}\)
W równaniu:
\(\displaystyle{ -iz ^{3}=8}\)
obie strony mnożyłem przez i
\(\displaystyle{ -iz ^{3} \cdot i=8 \cdot i}\)
\(\displaystyle{ -i ^{2} z ^{3}=8 \cdot i}\)
\(\displaystyle{ -\left( -1\right) z ^{3}=8 \cdot i}\)
\(\displaystyle{ z ^{3}=i8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Równania , macierze w liczbach zespolonych
kerajs, chodziło chyba o to, że błędnie piszesz \(\displaystyle{ i}\) przed liczbą
przykładowo \(\displaystyle{ -i3}\) to błędny zapis, poprawny to \(\displaystyle{ -3i}\)
przykładowo \(\displaystyle{ -i3}\) to błędny zapis, poprawny to \(\displaystyle{ -3i}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równania , macierze w liczbach zespolonych
Ponieważ nie wiedziałem o które ,,i' chodziło autorowi tematu to rozpisałem miejsca w których (wg mnie) mógłby mieć jakieś wątpliwości.
Więc formalnie zamiast \(\displaystyle{ -i3}\) powinno być \(\displaystyle{ i\left( -3\right)}\)
Ps. Takim najbardziej (przynajmniej mnie) rażącym przykładem nadużywania powyższej regułki jest pisanie w trygonometrii \(\displaystyle{ 2k \pi}\) zamiast \(\displaystyle{ k2 \pi}\)
Pisanie ,,i' przed wartością jest nie tylko poprawne ale i sensowniejsze, gdyż wyraźnie wskazuje na urojoność danej liczby (Zresztą sama postać liczby zespolonej to ,,a+ib' a nie ,,a+bi'). Jednakże kanon ,,wpierw cyferki, potem literki' jest tak mocno zakorzeniony że zapisy \(\displaystyle{ -3i, -i3, +i\left( -3\right)}\) zwykle traktowane są równorzędnie.Gouranga pisze:kerajs, chodziło chyba o to, że błędnie piszesz \(\displaystyle{ i}\) przed liczbą
przykładowo \(\displaystyle{ -i3}\) to błędny zapis, poprawny to \(\displaystyle{ -3i}\)
Więc formalnie zamiast \(\displaystyle{ -i3}\) powinno być \(\displaystyle{ i\left( -3\right)}\)
Ps. Takim najbardziej (przynajmniej mnie) rażącym przykładem nadużywania powyższej regułki jest pisanie w trygonometrii \(\displaystyle{ 2k \pi}\) zamiast \(\displaystyle{ k2 \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Równania , macierze w liczbach zespolonych
kerajs, nie wiem na którym uniwersytecie cię tak nauczyli, ale mnie na gdańskim zawsze uczono pisać \(\displaystyle{ i}\) po liczbach (generalnie nam próbowali wmówić że jednostka urojona to \(\displaystyle{ j}\) ale to już inna bajka)
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Równania , macierze w liczbach zespolonych
Nie ma znaczenia gdzie znajdzie się jednostka urojona, czy z przodu czy też z tyłu. Mnożenie jest tutaj przemienne.Gouranga pisze:kerajs, nie wiem na którym uniwersytecie cię tak nauczyli, ale mnie na gdańskim zawsze uczono pisać \(\displaystyle{ i}\) po liczbach (generalnie nam próbowali wmówić że jednostka urojona to \(\displaystyle{ j}\) ale to już inna bajka)
-
- Użytkownik
- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Równania , macierze w liczbach zespolonych
rtuszyns, istotnie, jednak pomijanie znaku mnożenia jest poprawne tylko jeśli po literach nie następują liczby prawda?
zapis \(\displaystyle{ 2xy}\) jest ok, ale już \(\displaystyle{ x2y}\) nie jest, bo przed liczbą musimy dać mnożenie czyli \(\displaystyle{ x\cdot 2y}\) żeby było poprawnie
zapis \(\displaystyle{ 2xy}\) jest ok, ale już \(\displaystyle{ x2y}\) nie jest, bo przed liczbą musimy dać mnożenie czyli \(\displaystyle{ x\cdot 2y}\) żeby było poprawnie
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równania , macierze w liczbach zespolonych
Jak ktoś się bawi prądem to pisze \(\displaystyle{ j}\) żeby mu się z natężeniem nie myliło. A konwencje zapisu bywają różne (ja znam tak z 3-4 możliwości zapisu iloczynu skalarnego) i jeśli są zrozumiałe to nie ma się co kłócić, która jest właściwsza. Dla mnie to obojętne czy to \(\displaystyle{ i2}\) czy \(\displaystyle{ 2i}\).Gouranga pisze:kerajs, nie wiem na którym uniwersytecie cię tak nauczyli, ale mnie na gdańskim zawsze uczono pisać \(\displaystyle{ i}\) po liczbach (generalnie nam próbowali wmówić że jednostka urojona to \(\displaystyle{ j}\) ale to już inna bajka)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równania , macierze w liczbach zespolonych
Ale jaja
Miło że inni się wypowiedzieli, bo (odpowiadając Gourandze) liczb zespolonych uczono mnie w pierwszej klasie szkoły średniej więc byłby to żaden atut w ,,licytacji na autorytety' z uczelnią wyższą (z UG włącznie).
Nowinką jest dla mnie sugestia Gourangi dotycząca konieczności pisania znaku iloczynu. Czy ktoś mógłby potwierdzić istnienie takiej reguły i wskazać adekwatną literaturę. Z góry dziękuję.
Miło że inni się wypowiedzieli, bo (odpowiadając Gourandze) liczb zespolonych uczono mnie w pierwszej klasie szkoły średniej więc byłby to żaden atut w ,,licytacji na autorytety' z uczelnią wyższą (z UG włącznie).
Nowinką jest dla mnie sugestia Gourangi dotycząca konieczności pisania znaku iloczynu. Czy ktoś mógłby potwierdzić istnienie takiej reguły i wskazać adekwatną literaturę. Z góry dziękuję.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równania , macierze w liczbach zespolonych
Te przykłady są nieadekwatne.Gouranga pisze:kerajs, skoro nie trzeba pisać znaku mnożenia to \(\displaystyle{ 23=32=6}\) a wiemy, że tak nie jest
Tłumaczenie dla opornych:
Jedyna ,,sugestia Gourangi dotycząca konieczności pisania znaku iloczynu' w tym temacie znajduje się w poście o następującej treści:
A dokładniej w sformułowaniu: pomijanie znaku mnożenia jest poprawne tylko jeśli po literach nie następują liczbyGouranga pisze:rtuszyns, istotnie, jednak pomijanie znaku mnożenia jest poprawne tylko jeśli po literach nie następują liczby prawda?
zapis \(\displaystyle{ 2xy}\) jest ok, ale już \(\displaystyle{ x2y}\) nie jest, bo przed liczbą musimy dać mnożenie czyli \(\displaystyle{ x\cdot 2y}\) żeby było poprawnie
-
- Użytkownik
- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Równania , macierze w liczbach zespolonych
nie wiem czy jest to pisana zasada czy niepisana, ale w żadnej książce nie spotkałem się z pomijaniem znaku mnożenia przed liczbami, natomiast pomijanie go przed literami jest powszechne. Byćmoże ma to związek z porządkowaniem wyrażeń algebraicznych które zakłada uporządkowanie mnożenia w kolejności takiej, że najpierw liczba, później litery w porządku alfabetycznym, a jeśli o taki porządek chodzi to taka wskazówka powinna się znaleźć w każdym podręczniku do szkoły podstawowej