Granice funkcji zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
gonti_g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Granice funkcji zespolonych

Post autor: gonti_g »

Nie wiem czy dobrze myślę.
Jak mam do policzenia \(\displaystyle{ \lim_{z \to 0} \frac{Imz^3}{z^3}}\)
To robię tak:
Jeśli \(\displaystyle{ z^3 \in iR}\) to \(\displaystyle{ \lim_{z \to 0} \frac{Imz^3}{z^3}=\frac{1}{i}=-i}\),
jeżeli \(\displaystyle{ z^3 \in R}\) to \(\displaystyle{ \lim_{z \to 0} \frac{Imz^3}{z^3}=0}\)
Czyli \(\displaystyle{ \lim_{z \to 0} \frac{Imz^3}{z^3}}\) nie istnieje.
Dobrze to jest?
A co zrobić jak mam do policzenia:
\(\displaystyle{ \lim_{z \to 0} \frac{(Rez^2)^2}{ \frac{}{z^2} }}\)?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Granice funkcji zespolonych

Post autor: Lorek »

Jak nie trafisz na kogoś bardzo czepiającego się zapisu, to 1. jest ok, a w 2. podstaw \(\displaystyle{ z^2=x+iy}\).
ODPOWIEDZ