Ciąg liczb zespolonych.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bllaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 5 lut 2011, o 17:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Ciąg liczb zespolonych.

Post autor: bllaga »

Czy prawdziwa jest implikacja (a jeśli nie, to jaki można podać kontrprzykład)?
\(\displaystyle{ \left| re z_{n} \right| \rightarrow \infty \vee \left| im z_{n} \right| \rightarrow \infty \Rightarrow z_{n} \rightarrow \infty}\)
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Ciąg liczb zespolonych.

Post autor: robertm19 »

Z definicji musi być \(\displaystyle{ |z_n|>M}\).
\(\displaystyle{ |z_n|=\sqrt{re z_n^2+im z_n^2}\ge |re z_n|>M}\) ostatnia nierówność z rozbieżności \(\displaystyle{ |re z_n|}\)
ODPOWIEDZ