Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Zuza1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 9 lis 2012, o 20:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć

Post autor: Zuza1337 »

Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć:

\(\displaystyle{ (- \sqrt[5]{2} -i \sqrt[5]{2})^{10}}\)
miodzio1988

Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć

Post autor: miodzio1988 »

postac trygonometryczna najpierw
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć

Post autor: yorgin »

346602.htm
Zuza1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 9 lis 2012, o 20:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć

Post autor: Zuza1337 »

\(\displaystyle{ (-\sqrt[5]{2}) ^{10}(1+i)^{10}=4(1+i)^{10}}\)

Tak należy rozpisać? Bo jeśli tak, to jest to naprawdę proste już od tego momentu.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć

Post autor: yorgin »

Tak. Dobrze jednak dostosować się do treści zadania i ten nawias policzyć ze wzoru de Moivre'a.
Zuza1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 9 lis 2012, o 20:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć

Post autor: Zuza1337 »

Odpowiedź to 128i?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć

Post autor: yorgin »

Zgadza się.
Zuza1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 9 lis 2012, o 20:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć

Post autor: Zuza1337 »

Dziękuję bardzo.
ODPOWIEDZ